Wat is een goudrekening?

Ga naar de inhoud

Wat is een goudrekening?

GoudGoud
Gepubliceerd door Tom Lassing in goudrekening · 1 maart 2012
Tags: goudrekening
Beleggers en particulieren die goud willen bezitten als vervanging voor spaargeld (dus niet om er mee te speculeren) kunnen in mijn ogen het beste kiezen uit twee interessante mogelijkheden.

1. Fysiek goud kopen en in huis bewaren.
2. Een goudrekening openen en daar het goud laten opslaan door de aanbieder.
  

Vooral de tweede optie wil ik nader toelichten.

Er zijn na het jaar 2000 een aantal aanbieders in de markt gekomen die goud voor particulieren en bedrijven gingen bewaren. Dit naar aanleiding van aanbiedingen van banken die dat ook deden, alleen bij banken was het bewaarde goud ook onderpand voor de bank zelf. Zou dus de bank failliet gaan, dan was je al je goud kwijt.
Daarbij gaven de banken geen enkele garantie dat het goud ook aanwezig was. Een echt bedrogproduct van de banken derhalve. De enigen die wat aan deze rekening hadden, waren de banken zelf. Ze brachten kosten in rekening voor services die niet geleverd werden, terwijl er voor de klant geen garanties waren.

Een aantal aanbieders vond dus dat dit beter kon.

Ze begonnen een service waarbij ze van het geld dat de klant overmaakte goud gingen kopen.
Dat goud werd vervolgens bij een bewaarbedrijf ondergebracht.
Het bedrijf bepaalde voor iedere klant hoeveel gram goud deze klant in bezit had. De hoeveelheid goud werd niet afgewogen in aparte stapeltjes goud, maar werd elektronisch bepaald vanuit een volledige goudbaar. die werkwijze scheelde enorm in de kosten, want bij een verkoop hoefde slechts de administratie aangepast te worden, terwijl de baar intact kon blijven. Zeker als de ene klant kocht en de andere verkocht, hoefde er in de kluis niets te gebeuren.
Uitleveren in goud kon wel, maar dan moest er wel goud worden afgewogen en dat kost dus (veel) geld. Bij de meeste aanbieders kan je daarom kiezen in welke valuta je wilt worden afgerekend. Uitlevering in goud is daarom ongebruikelijk, maar bij grote ronde gewichten kan het eventueel wel.

Zou de aanbieder van de service failliet gaan, dan blijft het goud van de klant. Het goud is dan ook geen onderpand voor iets anders. Het is echt van u als klant. Dit was zoals de banken het eigenlijk hadden moeten aanbieden. De banken echter konden zo'n eerlijk product al lang niet meer aanbieden. Heel hun bedrijfscultuur was rond het jaar 2000 al zo verziekt dat er bij de banken gewoon niemand nog aan dacht om het zo eerlijk op te zetten.
Een gemiste kans voor de banken, die nu veel in het werk stellen om de goudrekening aanbieders het leven zuur te maken.

Goldmoney, die in 2000 waarschijnlijk de eerste aanbieder was, neemt bijvoorbeeld geen in Nederland wonende particulieren meer aan. De AFM maakte ze het leven zo zuur, dat ze uit eigen beweging heel deze markt indertijd verlaten hebben.
Een slechte zaak, want daarmee is de Nederlandse ingezetene verstoken van de in mijn ogen beste aanbieder ter wereld. Goldmoney is half 2015 overgenomen door Bitgold.

BullionVault, dat vanuit Engeland werkt, is deels eigendom van een Rothschild telg. Niet echt een aanbeveling, maar dankzij dit feit konden in Nederland wonende particulieren nu dus nog wel een goudrekening aanhouden. Vooralsnog is BullionVault namelijk niet van plan om in  Nederland wonende klanten uit te sluiten. Wel mogen Nederlanders geen geld verdienen via het aanbrengen van klanten. Een beetje een rare  regeling, maar de AFM doet alles om goud maar zo impopulair mogelijk te houden.
Het feit dat het bezit van goud ontmoedigd wordt door de (Nederlandse) autoriteiten is geen verrassing. De aankomende jaren gaan we nog veel meer restricties zien. Iedere euro die in goud gestopt wordt, is namelijk een euro waarover de banken en politiek geen zeggenschap en invloed meer hebben. Uw gespaarde euro's kunnen ze via inflatie steeds waardelozer maken, maar uw kapitaal in goud is veel minder kwetsbaar en minder vatbaar voor de smerige spelletjes van politici en bankiers.


Terug naar de inhoud