Goudproductie en goudprijs

Ga naar de inhoud

Goudproductie en goudprijs

GoudGoud
Gepubliceerd door Tom Lassing in goudrekening · 20 februari 2012
Tags: goudprijsgoudproductie
Ik kreeg een terechte vraag over de goudprijs in connectie met de goudproductie binnen:
Beste Tom,
Het is te verwachten dat goudproductie enorm toeneemt met een hogere prijs.
Deze hogere productie moet toch een sterk negatieve druk gaan uitoefenen op de prijs in de komende jaren?
  
- In een wereld met onbeperkte voorraden en gelijke moeite en kosten om te produceren heeft u gelijk. Echter leven we niet in zo'n wereld. De grote goudvoorraden in de bodem zijn op aan het raken. Zo hebben de Zuid-Afrikanen hun mijnen nu kilometers diep en loopt de productie keihard terug. Zo ook in andere grote mijnen die al vele jaren produceren.
Zelfs al zouden ze willen, er komt niet meer productie uit die mijnen.
Steeds vaker moeten goudzoekers naar extreme plekken om nog goud te vinden en vaak zijn het relatief kleine hoeveelheden die ze vinden. Daar ga je niet snel een enorme productieverhoging op krijgen.
We zagen dan ook na 12 jaar koersstijging op de top van de markt in 2011 nog altijd amper een hogere productie.
Zelfs al zou de productie de komende jaren omhoog gaan, dan nog zal dat dus maar tijdelijk zijn. De kleine mijnen hebben vaak hooguit een jaar of tien productie in zich. Sneller produceren is niet interessant omdat de kosten dan te hoog worden. Je kan wel met een enorme shovel een volkstuin willen spitten, maar dat werkt gewoon niet, ondanks dat het theoretisch makkelijk en snel werken is. De kosten om in het volkstuin complex de weg voor de shovel aan te leggen, wegen niet op tegen het voordeel van in één schep je tuintje omgewoeld hebben. Zo werkt dat ook bij de kleinere mijnen. Ik denk daarom dat we de grootste mijnbouwmachines nu zien en dat ze niet groter gaan worden. De mijnen worden immers kleiner en daarmee gaan ook de machines in de toekomst kleiner worden.

Ik verwacht dus geen enorme blijvende productieverhoging en als gevolg daarvan een inzakkende goudprijs. Als de goudprijs verder inzakt, dan is dat omdat er heel veel 'papieren goud' op de markt gebracht wordt. Ook dat is uiteindelijk eindig, al kunnen ze dat spelletje wel steeds opnieuw spelen.


Terug naar de inhoud