Sinds 1974 is de verbinding tussen goud en fiat geld verbroken - GoudGoud

Ga naar de inhoud

Sinds 1974 is de verbinding tussen goud en fiat geld verbroken

Waarom hebben we geen goudstandaard meer?

Eerlijk gezegd zouden we de welvaart die we nu hebben niet hebben als we niet met het fiat geldsysteem konden werken.
Dat fiat geldsysteem maakte het ons mogelijk om geld bij te verzinnen en op basis van dat verzonnen geld in de rest van de wereld enorme schulden aan te gaan.
  
We hebben daarmee de rest van de wereld in de maling genomen. Menig Aziatisch land heeft enorme kapitalen aan Amerikaanse en Europese leningen gekocht waarmee wij in het Westen dus in weelde kunnen leven, terwijl we uiteindelijk die leningen nooit meer gaan afbetalen. We rollen ze in het beste geval de lening slechts door.

Het fiat geldsysteem leverde ons een enorme weelde op, ten koste van Afrika, Aziƫ en Zuid Amerika.
Voor ons pakte het goed uit, voor de armere delen in de wereld was het rampzalig.
Wij zijn nu gewend om direct te kopen als we iets willen hebben. We lenen bijna 100% als we een huis willen kopen en hoeveel mensen kopen tegenwoordig al niet een auto, tv of andere spullen met leningen?
Onze welvaart is echter bedrog, het is een leugen. We zijn zo rijk niet.
Als we onze persoonlijke schulden zouden afstrepen tegen de bezittingen zouden in Nederland en Belgiƫ maar weinig mensen een positief saldo kunnen voorleggen. Het gekke is, hoe zuidelijker we in Europa komen, des te beter ziet gemiddeld genomen de persoonlijke situatie er uit! De situatie van de overheden is echter precies andersom.
Waarom hebben we dus geen goudstandaard meer?
Even zonder naar puur de geschiedenis te kijken komt het er op neer dat de overheden ons dan geen cadeautjes op krediet meer kunnen geven. En de kiezers, die willen politici die gouden bergen beloven... maar dan wel zonder goud.

Terug naar de inhoud